Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Sanat point – Sanatpoint.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. TÜREB Başkanı: Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Hedefi Artık 120 Bin Megavat

TÜREB Başkanı: Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Hedefi Artık 120 Bin Megavat

haber haber -
6 0

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Türkiye’nin yenilenebilir enerji 2035 yol haritasının açıklanmasının ardından önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yenilenebilir Enerji Hedefi Artık 120 Bin Megavat

Erden, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıkladığı yol haritasında Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünde 2035 için 120 bin megavat hedeflediğini belirtti. Bu hedefin yeni bir yatırım ihtiyacı da beraberinde getireceğini vurguladı.

Yeni Yol Haritası Altyapıyı da Kapsıyor

Erden, yeni hedefin sadece kurulu güçle sınırlı kalmadığını, iletim şebekesinin güçlendirilmesi gibi altyapı ihtiyacının da planlandığını söyledi. Ayrıca, YEKA projelerindeki alım garantisi sürecinin 20 yıla çıkarılmasının finansmanı kolaylaştıracağını belirtti.

Yeni YEKA Modeli ve İhale Süreci

Erden, Rüzgarda Ocak 2025’te yapılacak yeni YEKA yarışmalarının detaylarının yakında duyurulacağını ve 1200 megavatlık rüzgar enerjisi projelerinin ihale edileceğini açıkladı. Yatırımcılar için daha cazip bir ihale mekanizmasının oluşturulduğunu belirtti.

Erden, artan kurulu güç hedefinin yeni finansman ihtiyacını da beraberinde getirdiğini belirterek, YEKA’lardaki alım garantisi süresinin 20 yıla uzatılmasının yatırımcılar için daha uzun vadeli finansmana erişim sağlayacağını vurguladı.

Yenilenebilir Enerji 2035 Yol Haritası

Yenilenebilir enerji 2035 yol haritasına göre Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kurulu gücünün 4 kat artırılarak 120 bin megavata ulaştırılması hedefleniyor. Her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA yarışmaları planlanırken, yeni YEKA ihaleleri 2025’te başlayacak.

İlgili Yazılar