Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Sanat point – Sanatpoint.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Türkiye Uzay ve Havacılıkta Hedeflerini Yükseltiyor

Türkiye Uzay ve Havacılıkta Hedeflerini Yükseltiyor

haber haber -
14 0

2025 Yılı Bütçe Kanunu ile Türkiye Uzay ve Havacılık Alanında Çıtayı Yükseltiyor

Uzay ve Havacılıkta Bütçe Artışı

Türkiye, 2025 yılı için uzay ve havacılığa ayrılan bütçeyi 5 milyar 52 milyon liranın üzerine çıkararak, 2027’de 7 milyar liraya ulaşmayı hedefliyor. Bu artışlar, Milli Uzay Programı’ndaki kararlılığı ve hedeflerini destekliyor.

Ay Projesi ve Uluslararası İlişkiler

Ay’a ilk temasın sağlanması hedefi doğrultusunda çalışmalar sürdürülürken, 2026’da Ay ile ilk teması kurması planlanan uzay aracının tasarımı TÜBİTAK UZAY tarafından yürütülüyor. Aynı yıl Türkiye, dünyanın en büyük uzay etkinliği olan Uluslararası Uzay Kongresi’ne (IAC) ev sahipliği yapacak.

Gelecek Projeler ve Bütçe Tahminleri

2026 yılı için uzay ve havacılık programlarına ayrılan bütçe 5 milyar 984 milyon 396 bin lira olurken, 2027’de füzyon teknolojisinin geliştirilmesi amacıyla AR-GE merkezinin tamamlanması için 6 milyar 802 milyon 903 bin lira ayrılması öngörülüyor.

TUA ve Uzay Ajansı

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), uzay ve havacılık teknolojilerinde lider olmak için yeni projelerle desteklenirken, 2025-2027 dönemi için ayrılan bütçe 2 milyar 344 milyon 953 bin lira olarak belirlendi. TUA’nın katkı sunacağı faaliyetler arasında eğitim, teknoloji geliştirme, deneyler ve Uzay Havası Uygulama Merkezi yer alıyor.

Milli Uzay Programı Hedefleri

Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye’nin hedefleri arasında yeni nesil uydu geliştirme, uzaya erişim, uzay sanayi ekonomisini geliştirme ve astronomik gözlemlerde ilerleme sağlama yer alıyor. Türkiye, uzay ekonomisinden hak ettiği payı almak için kararlı adımlarla ilerliyor.

İlgili Yazılar