Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Sanat point – Sanatpoint.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Kira Geliri Elde Eden Mükelleflere Son Şans: Pişmanlık Hükmü

Kira Geliri Elde Eden Mükelleflere Son Şans: Pişmanlık Hükmü

haber haber -
25 0

Gelir İdaresi Başkanlığı, Beyanname Vermeyen Mükelleflere Yeni Bir Fırsat Sunuyor

Kira, ücret ve menkul sermaye iradı gibi gelirleri elde eden ancak beyanname vermeyen mükellefler için son bir imkan daha bulunuyor. Mükellefler, ilgili vergi dairesi tarafından kendilerine yazı gönderilmeden önce “pişmanlık” hükmünden faydalanarak vergilerini ödeyebilecek.

Soru 1: Pişmanlık Hükmünden Kimler Yararlanabilir?

Sahip oldukları konuttan geçen sene yıllık 21 bin lira, iş yerinden ise 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödemekle yükümlüdür. Gelir elde etmelerine rağmen beyanname vermeyen mükellefler, ilgili vergi dairesi tarafından kendilerine yazı gönderilmeden önce pişmanlık imkanından yararlanarak beyanname verebilir.

Soru 2: Pişmanlık Hükmünden Faydalanmak İsteyenler Nasıl Başvuru Yapabilir?

Mükellefler vergi dairesine giderek “pişmanlıkla beyanname vermek istediklerini” belirtecek ve dilekçeyle başvuruda bulunabilecekler. Ayrıca, mülk sahipleri Gelir İdaresi Başkanlığının “gib.gov.tr” internet sitesindeki “Hazır Beyan Sistemi” üzerinden de beyannamelerini “pişmanlık” seçeneğini işaretleyerek doldurabilirler.

Soru 3: Zamanında Beyanname Veren Ancak Vergi Taksitini Ödemeyen Mükellefler Ne Yapmalı?

Gelir vergisi mart ve temmuz aylarında 2 taksit halinde ödenir. İlk taksiti ödeyemeyen mükellefler her ay için aylık yüzde 3,5 gecikme zammı öderler. Vergi borcunu zamanında ödemek, icra işlemlerinden kaçınmak için önemlidir. Mükellefler, vergiyi taksitle ödemek istediklerinde gerekli şartları taşıdıklarında tecil faiziyle birlikte taksitlendirme talebinde bulunabilirler.

İlgili Yazılar