Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Sanat point – Sanatpoint.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Tüp Bebek Yönteminin aşamaları Nelerdir?

Tüp Bebek Yönteminin aşamaları Nelerdir?

haber haber -
16 0

Tüp Bebek Yönteminin aşamaları Nelerdir

1.Aşama  (Çift İlk Muayene ve Değerlendirme)

Çiftin önceki tedavileri ve gebelik, doğum ve düşük yapma öyküleri dinlenir. Gerekirse eski test ve analiz sonuçları değerlendirilir.

 – Her türlü ameliyat raporu veya notları

 – Semen analizi

 – Erkek ve kadın kan tahlilleri

 – Daha önceki tedavilerin raporları

 – Histerogram

 – Kromozom analizi Gövde

 – Diğer Hastalık Raporları

İzmir tüp bebek tüm verilere göre bu tedavi planı ve tedavi tarihi belirlenir.

 2. Aşama (Yumurtalık uyarımı ve yumurta üretimi)

Yumurtlama ilaçları (iğne tedavisi) yumurtalıktan iyi bir embriyo seçilerek rahme girmek ve çok sayıda yumurta üretmek için uygulanır. İlacın dozu ve tedavi süreci hastanın yaşı ve yumurta rezervine göre değişmektedir. Ortalama 8-12 gün sürer.

 3. Aşama (Yumurta Toplama)

Gelişmekte olan yumurtalar anestezi altında toplandı ve laboratuvar koşullarında döllenme için saklandı. Bu süre zarfında erkek de sperm bağışında bulunur. Semen analizinde olduğu gibi mastürbasyon ile meni toplanır. Sperm bağışı yapamayan erkeklerden mikro TESE ile sperm toplandı. Ortalama olarak, bu işlem yarım saat sürer. Yumurtanın toplandığı gün bağışlanan sperm örnekleri için erkek 2-4 gün cinsel ilişkiden kaçınmalıdır. Bu süre 7 günü geçmemelidir.

 4. Aşama Tüp bebek (IVF) veya mikroenjeksiyon (ICSI) uygulayın

Klasik IVF-IVF (In vitro fertilization): Tüp Bebek’in ilk yıllarında mikroenjeksiyon döneminde daha sık kullanılan teknik buydu. Son yıllarda ICSI’ye göre daha düşük fertilizasyon oranları ile istenmeyen bir tüp bebek tekniği haline gelmiştir.

Mikroenjeksiyon (ICSI): Mikroskop altında bir pipet kullanılarak spermin doğrudan yumurtaya enjekte edilmesi yöntemidir. Mikroenjeksiyon yöntemi (ICSI) günümüzde tüp bebek tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Mikroenjeksiyonda amaç tek tek yumurtaları spermle buluşturarak yüksek döllenme oranlarının şansını arttırmaktır. Mikroenjeksiyon, özellikle ileri derecede kısırlığı olan erkeklerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Erkekten alınan sperm, kadından alınan yumurta mikroskop altında toplandıktan sonra vücut ortamına benzer bir kuluçka makinesi dediğimiz aparatta evrimlerine göre 7. güne kadar takip edilmiştir.

5.Aşama (Embriyo Transferi)

Laboratuvarda iki ile altı gün arasında saklanan döllenmiş yumurta, özel bir kateter ile ağrısız bir şekilde rahime yerleştirilir. Bu işlem 5-10 dakika sürer. Hamilelik testine kadar cinsel ilişkiye teşvik etmeyin. Ağrı kesici olarak parasetamol grubundan ilaçlar kullanılabilir. Transferden 1 gün sonra sıcak bir banyo şeklinde banyo yapabilirsiniz.

 6.Aşama (Hamilelik Testi)

Geçişten 12 gün sonra hamile olup olmadığınızı görmek için hamilelik testi yapılacaktır. Bu test, açlık veya tokluk gerektirmeyen kanda BHCG adı verilen bir kan testidir.

Gebeliğin öğrenilmesinden 1 hafta ila 10 gün sonra hasta ultrasona çağrıldı. Öte yandan banliyöde veya yurt dışında yaşayan hastalar, yerinde kontrol edip bilgi veriyor. Gebelik sonrası normal bir gebelik olsa da özellikle ilk 3 ayda destekleyici ilaç kullanmayı bırakmıyoruz.

İlgili Yazılar