Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Sanat point – Sanatpoint.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Guncel
  4. »
  5. TBMM Genel Kurulu’nda Bakanlıkların 2025 Yılı Bütçeleri Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu’nda Bakanlıkların 2025 Yılı Bütçeleri Kabul Edildi

haber haber -
54 0

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan Kadınların Doğum Borçlanma Hakkı Açıklaması

TBMM Genel Kurulu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri, Tarım ve Orman bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri kabul edildi. Bakanlar, bütçeler üzerindeki konuşmaların ardından soru-cevap bölümünde milletvekillerinin sorularını cevapladılar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2008’deki sosyal güvenlik reformu öncesinde kadınların doğum borçlanma hakkı bulunmadığını hatırlattı. Işıkhan, 2008 yılında sigorta başlangıcından sonra her bir çocuk için 2 yıla kadar borçlanma hakkı verildiğini ve 2014 yılında bu hakkın 3 çocuğa çıkarıldığını belirtti. Kadınlar için emeklilikte 6 yıla kadar prim ödeme gün sayısı avantajı sağlandığını vurgulayan Işıkhan, kadınların iş gücüne katılımını artırmaya yönelik teşvik ve desteklerin devam edeceğini ifade etti.

İŞKUR’un Kapasitesi ve Faaliyetleri

Bakan Işıkhan, İŞKUR’un 81 ilde toplamda 160 birim ve 4 bin 800’ü iş ve meslek danışmanı olmak üzere yaklaşık 10 bin personelle hizmet verdiğini açıkladı. Bakan, kuruma günlük 8 bin civarında başvuru olduğunu, ayrıca 670 binden fazla iş yerini ziyaret ettiklerini belirtti. Yıllık ortalama 1,2 milyon kişinin İŞKUR aracılığıyla işe yerleştiğini söyleyen Işıkhan, dijitalleşme ve mobil uygulamalarla hizmetlerin erişilebilirliğini artırdıklarını bildirdi. İŞKUR’un uluslararası düzeyde birçok kuruluşla projeler yürüttüğünü de vurguladı.

Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele

Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan fiyat güncellemeleri ve sağlık hizmetleriyle ilgili artışlar hakkında bilgi veren Bakan Işıkhan, kayıt dışı istihdamla mücadelenin önemli bir öncelikleri olduğunu belirtti. Son 3 yılda yapılan denetimlerde 417 bin 629 iş yeri ve 3 milyon 329 bin 761 çalışanın denetlendiğini, bunun sonucunda 2 bin 655 iş yerinin kayıt dışı faaliyet gösterdiği ve 96 bin 134 çalışanın kayıt dışı çalıştırıldığının tespit edildiğini açıkladı. İş yerlerine yaklaşık 4,3 milyar lira ceza uygulandığını ifade etti.

İlgili Yazılar